Vali Yavuz okul müdürlerine: “Bağış adı altında servis aracı sağlayan hiç kimseyle iletişim kurmayın”
Vali Yavuz okul müdürlerine: “Bağış adı altında servis aracı sağlayan hiç kimseyle iletişim kurmayın”
“İlişkilerimizde bağış olanağı olmayacak”
KOCAELİ – Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı öncesinde yaptığı toplantıda okul müdürlerine seslenerek, “Bağış adı altında hizmet aracı sağlayan hiç kimseyle iletişime geçmeyin. Bağış aldığınız kişileri kontrol edemezsiniz. “Bunu yapan hiçbir müteahhitle bağış adı altında çalışmadım. Çünkü bu işe girdiğinizde boşa gidersiniz. Onlardan bağış almaya başladığınızda hizmetleri ve kantini kontrol edemeyeceğinizi unutmayın. Bu nedenle bağlarımızda bağış organizasyonu yapılmayacaktır” dedi.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Değerlendirme ve Okul Güvenliği Toplantısı Kocaeli Valiliği tarafından Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Vali Seddar Yavuz’un konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Aile İçi Şiddet ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Başçavuş Şenay Soylu ve Milletvekili Erdal Aydınlık tarafından öğrencilere yönelik alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin sunum yapıldı. İl Emniyet Müdürü.
“Yeni eğitim-öğretim yılına 428 bin 208 öğrenci ve 26 bin 32 öğretmenle başlıyoruz.”
Yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını dileyen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “2023-2024 eğitim-öğretim yılına Pazartesi günü 1.577 okulumuzda toplam 428 bin 208 öğrenci ve 26 bin 32 öğretmenle başlayacağız. Fiziki altyapı açısından Derslik başına öğrenci sayısı 23, şube başına öğrenci sayısı 23, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ise 16’dır. İlgili bakanlıklarımız, kurum ve kuruluşlarımız ve hayırseverlerimizle çocuklarımıza ve gençlerimize en iyi eğitim olanaklarını sağlamak amacıyla yeni okulların yapımı için hayırseverlerle protokoller imzalıyoruz. Okullarımızda güçlendirme çalışmaları da dahil olmak üzere her türlü eksikliği gidermeye çalışıyoruz.”
“Son 3 yılda 553 derslikli 46 okulun inşaatını tamamlayarak hizmete açtık.”
Vali Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
“966’sı Milli Eğitim Bakanlığına, 338’i Diyanet’e ve 217’si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olmak üzere toplam 1.577 okulda eğitime başlayacağız. Toplam derslik sayımız ise Öğretmen sayımız 26 bin 32, öğrenci sayımız ise 428 bin 208. Öğrencilerimizin oranı okul öncesi eğitimde yüzde 13,2, ilkokulda yüzde 31,6, ortaokulda yüzde 28,8 ve lisededir. Okul yüzde 26,4. Son 3 yılda 2020-2023 yılında 553 derslikli 46 okulun imalatını tamamlayıp hizmete açtık. “Halen 13 300 derslikli okulun inşaatına devam ediyoruz. Ayrıca 136 derslikli 11 okulumuzun da ihale süreci tamamlanmış olup yer teslimi aşamasına gelinmiştir. Sarsma performansı yapılan 314 derslikli 15 binanın güçlendirme çalışmaları tamamlanarak eğitim ve öğretime hazır hale getirildi.”
“İŞKUR aracılığıyla okullarımızda 1.350 temizlik işçisi istihdam edildi.”
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karara ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Yavuz, “Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklikler yapıldı. Çeşitli düzenlemeler yapıldı. Yönetmelik hükümleri doğrultusunda tedbirler alınıyor. Liselerde öğrenim gören öğrencilerimizin yüzde 38’i meslek liselerinde eğitimine devam ediyor, bu sayıyı daha da artırmamız gerekiyor. Toplum Yararına Programlar çerçevesinde, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İŞKUR üzerinden “Okullarımızda temizlik personeli istihdam edilmiştir. 11 Eylül’de göreve başlayacaklar ve toplam 9 ay görev yapacaklar” dedi.
“456 okulun çevresindeki alan polis ve jandarma ekipleri tarafından denetleniyor.”
Okulların güvenlik kameralarıyla donatıldığını belirten Vali Yavuz, “İlimizdeki tüm okullarda güvenlik kamerası var ancak güvenlik kamerası olmayan okulumuz yok. 18’i finansmanı 28 okulumuz olmak üzere 28 okulumuzun kamera sistemleri” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve 10’u Kocaeli Valiliği tarafından finanse edilen İl Güvenlik Yönetim Sistemine entegre edilmiştir.Özellikle risk analizi çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 456 civarında polis ve jandarma ekibi görevlendirildi. Okullar denetleniyor.Eğitim-öğretim yılında polisin sorumluluk alanlarında yapılan değerlendirmeye göre 608 okulda dini eğitim uyumdan 468 polis memuru ve 1 okul kolluk görevlisi görev yapacak. Jandarma’nın görev alanına giren 121 okula görevlendirildik” dedi.
“Bağış adı altında servis aracı sağlayan hiç kimseyle iletişim kurmayın.”
Servis şoförlerine de seslenen Vali Yavuz, “Özellikle servis araçlarının sahiplerine ve şoförlerine sesleniyorum. Lütfen çocuklarımıza sahip çıkın. Şoförün hangi aracı hangi saatte kullandığını bileceğiz. Siz olmayacaksınız. Şoförü dilediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz, değiştiremeyeceksiniz.Geçmiş yıllarda üzücü olayların yaşandığını hepimiz gördük.Polis ve jandarma birimlerimiz de kontrollerine ağırlık vererek çocuklarımızı en iyi şekilde koruyacaktır. Bu konuda herhangi bir aksaklığı kabul etmemiz mümkün değildir. Buradan okul müdürlerine bir kez daha seslenmek istiyorum. Lütfen servis araçlarınızla veya bağış adı altında servis aracı sağlayan kişilerle irtibata geçiniz. Kurulum yapmayınız. . Bu nedenle bağlarımız içerisinde bağış kurumu olmayacak” dedi.
“Başta okullar olmak üzere kamu binalarını yıkıyoruz, yenilerini yapmaya çalışıyoruz.”
Vali Seddar Yavuz da Kocaeli’nin deprem bölgesi olduğunu belirterek, “Bu bölge bir sarsıntı bölgesi. Bu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu yüzden başta okullar olmak üzere sarsıntıya dayanıklı olmadığını düşündüğümüz kamu binalarını yıkıyoruz ve bu binaları yıkıyoruz.” Yenilerini yapmaya çalışıyoruz. Bugün itibarıyla 28 okul, ‘Bir pansiyonu boşalttık. Depreme dayanıklı olmayan okulların yerini tespit etmeye, inşa etmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu ülkenin bir deprem ülkesi olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız. Halkımızı eğitmeye devam edeceğiz. Eğitimden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Toplantıda İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Metin Gezer, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, il müdürleri, kaymakamlar ve okul yöneticileri de hazır bulundu.