Hakan Fidan: “Kore’yi Yeniden Asya Girişimimizin Önemli Bir Ortağı Olarak Görüyoruz”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile düzenlediği basın toplantısında; “Yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalışılan yol haritası ilgi alanlarımızın kurumsal çerçevesini çiziyor. Temastan ulaşıma, sağlıktan teknolojiye, eğitimden her alanda atacağımız adımları ortaya koyduk. kültüre, spordan tarıma. Bunları hızla hayata geçirmemiz normal. Kore yine bizim Asya girişimimiz. Kore’yi Asya-Pasifik bölgesinde değerli bir ortak olarak görüyoruz. Ticaretimiz istikrarlı bir şekilde artıyor. 2022’de yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaştık. İstikrarlı bir ticaret ilişkisi temelinde hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmak.”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ülke arasındaki ilişkiler ve uluslararası meseleleri görüşmek üzere Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki ülke dışişleri bakanları açıklamalarda bulundu. Görüşmenin ardından konuşan Bakan Fidan, şunları söyledi:
“KORE İLE TARİHTEN GÜÇLENEN TEMEL VE ÖZEL BAĞLARIMIZ VAR”
“Uluslararası sistemde kalıcı bir dönüşümün emarelerinin görüldüğü günlerden geçiyoruz. Yeni bir jeopolitik ve jeoekonomik denklem ortaya çıkıyor. Bu hareketin tam kalbinde Asya var. 5 asır sonra Asya dünyanın üretimi oluyor, yine teknoloji, inovasyon ve ticaret merkezi.Batı dünyası merkezi konumunu kaybederken dünya siyasetinin yük merkezinin doğuya yani cennet topraklarına kaydığını görüyoruz.Doğal olarak bu gelişmeler Asya’ya olan ilgiyi ve rekabeti artırıyor. Kore bizim stratejik ortağımız ama Kore ile bağlarımızı anlatırken bu tanımı yeterli bulmuyoruz.Dünyada bir dışişleri bakanının yurt dışı ziyareti sırasında ev sahibi ülkenin şehitlerini anması ve onlara şükranlarını sunması çok yaygın bir durum değil. .
“KORE’Yİ YENİDEN ASYA GİRİŞİMİMİZ İÇİNDE DEĞERLİ BİR ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ”
Yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalışılan yol haritası ilgi alanlarımızın kurumsal çerçevesini çiziyor. İletişimden ulaşıma, sağlıktan teknolojiye, eğitimden kültüre, spordan tarıma, atacağımız adımları bütünsel bir biçimde sunuyoruz. Bunları hızlı bir şekilde uygulamaya koymamız normaldir. Asya girişimimizde Kore’yi yeniden değerli bir ortak olarak görüyoruz. Kore, Asya-Pasifik bölgesindeki en büyük ikinci ticaret ortağımızdır. Ticaretimiz istikrarlı bir şekilde büyüyor. 2022 yılında yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaştık. İstikrarlı bir ticaret bağlantısı temelinde hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmak. Bugün ayrıca savunma sanayi, enerji, ulaşım ve turizm alanlarındaki ilgi alanlarımızı da görüşme fırsatı bulduk. Savunma sanayii işbirliğimizi ilerletmek için her fırsat elimizde. Altay Tankı projesi bu açıdan değerli bir örnektir. Öte yandan, çıkarlarımız en büyük gücü insani bağlardan alır. Görüşmede pandemi sonrası vatandaşlarımıza vize muafiyetinin yeniden tesis edilmesinden duyduğumuz memnuniyeti de ilettim. Asya’da güvenlik alanında artan ilgi ve rekabetin yarattığı kırılganlıkları da ele alacağız. Kuzey Kore ile ilgili gelişmeler de gündemimizde. Kore yarımadasında kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesini arzu ediyor ve bu kapsamdaki çabaları destekliyoruz. Kore’yi geçen ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Geçici Üyesi olarak seçildiği için tebrik ediyoruz.”
“KORE-Türkiye İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YOL HARİTASINI İMZALADIK”
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, mevkidaşı Fidan’ın ardından şunları söyledi:
“Bu ziyaretimiz sırasında mevkidaşınız Sayın Fidan ile Kore-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik sistematik olarak iki ülke ilişkilerinin gelişim yönünü düzenleyen bir yol haritası imzaladık. Bu yol haritasına dayanarak iki ülke arasındaki stratejik ortaklık siyaset, ekonomi, kültür, eğitim ve spor gibi çeşitli alanlarda ülke ve ülke ülkeleri ile siyasi, ekonomik, kültürel, eğitim ve spor gibi çeşitli alanlarda işbirlikleri, meslektaşım Fidan Bey ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede ikili ilişkiler, somut işbirlikleri, Kore yarımadası ve bölgesel durumlar hakkında görüş alışverişinde bulunduk. milli savunma, savunma sanayi, nükleer santral, altyapı olarak iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlendiği değerlendirilerek değerlendirildi.Kore yarımadasındaki durumu ve Ukrayna’daki savaşla ilgili işbirliği yollarını ele aldık. meslektaşım Fidan Bey’e kıtalararası balistik füzeler ve akabinde Kuzey Kore’nin provokasyonları ile her zaman tehdit altında olan Kore yarımadasındaki durumu. Kuzey Kore’nin sürekli olarak Kore yarımadasının ve dünya barışını tehdit ettiği bir dönemde uluslararası toplumun bir arada durması ve kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurguladım. Ek olarak, Kore Cumhuriyeti hükümetinin Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan tamamen arındırma yönündeki ağırbaşlı politikasına karşı sarsılmaz bir takviye talebinde bulundum. Ayrıca, uluslararası toplumun Kuzey Kore’deki insan hakları durumuna ilişkin farkındalığını nasıl artıracağımı ve Kuzey Kore’de insan haklarını geliştirmek için iki ülke arasında nasıl işbirliği yapacağımı tartıştım. Savaşın sona ermesi, barışın yeniden tesis edilmesi ve Ukrayna Savaşı konusunda Ukrayna’nın toparlanması konusunda anlaştık” dedi.